Elektriciteit is in België tot 2 keer zo duur als in de buurlanden. Dat concludeert Test-Aankoop uit een grootschalige studie van de energiemarkt.
De verschillen zijn het grootst voor wie weinig elektriciteit verbruikt. Een alleenstaande met een jaarlijks verbruik van 1.200 kWh betaalt in België, afhankelijk van de regio, tussen 200 en 300 euro bij de goedkoopste energieleverancier.
In Nederland en Groot-Brittannië is dat slechts 100 tot 150 euro.
Het gemiddelde gezin betaalt in België tot 900 euro als het nog niet is afgestapt van marktleider Electrabel.
In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is dat slechts een vijfhonderdtal euro.
De verklaring voor die enorme verschillen moet volgens Test-Aankoop worden gezocht bij het falende groenestroombeleid in België, maar ook en vooral bij de distributienetbeheerders. "Die zijn in België goed voor 30 tot 40 procent van de eindfactuur en hanteren onverklaarbaar grote prijsverschillen per regio", zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop.
De netbeheerders hebben hun prijzen sinds de liberalisering van de markt in 2004 verhoogd met liefst 45 procent, terwijl de index slechts met 17 procent is gestegen.
De consumentenorganisatie is voorstander van prijscontrole door de regulator. "Er is nog steeds een gebrek aan concurrentie op de Belgische energiemarkt, dus prijscontrole is geoorloofd", concludeert Mechels.
Electrabel : terugdringen tot 25% martkaandeel
Om de concurrentie aan te zwengelen moet de volgende federale regering volgens de organisatie de moed hebben om Electrabel terug te dringen tot een marktaandeel van 25 procent.
Test-Aankoop wil het steekspel ook voor de rechtbank spelen en heeft een aantal leveranciers in gebreke gesteld omwille van hun onduidelijke contracten.
Bij een stroompanne of te hoge spanning proberen ze nog te vaak onder hun verantwoordelijkheid uit te komen en verwijzen ze door naar de verzekering. Op de website van Test-Aankoop is een prijsvergelijker per regio beschikbaar voor alle consumenten.
(belga)